LA PSIHOLOG
Sexualitatea in cuplu- etapele spre culmile placerii
Scris de
Orice cuplu are la baza o relatie emotional-afectiva si o atractie reciproca fundamentata pe dorinta erotico-sexuala. Relatia sexuala dintre parteneri, indiferent ca are loc inainte sau dupa casatorie, este absolut esentiala. Atat pentru barbati, cat si pentru femei, prima experienta sexuala si primul partener din viata lor, vor avea o importanta majora. Daca prima experienta sexuala a femeii a fost una pozitiva, ea o va pastra ca pe o amintire de neuitat, care va consolida sentimentele si atasamentul ei fata de partener. Dimpotriva, o femeie nu va putea uita modul stangaci sau violent, brutal, al primului partener, fapt care va influenta negativ atitudinea femeii fata de acesta, si deseori fata de partenerii ulteriori. Cea mai frecventa reactie a femeii este pierderea orgasmului, ca o consecinta a insatisfacerii acesteia in plan emotional-afectiv.
Sexualitatea asociata cu iubirea duce la implinirea celor doi parteneri in cuplu. Pentru ca ambii parteneri sa se poata bucura de trairea acestei experiente si sa reuseasca sa isi creeze amintiri pozitive in intimitatea sexuala, descriem pe scurt, coordonatele unui act sexual complet:
- Dorinta sexuala– poate fi legata de o persoana anume, de o activitate asteptata, de fanteziile erotice sau de atingerea orgasmului. Indicatorii ei sunt senzatiile corporale si reprezentarile mentale. Printre elementele care inhiba dorinta sexuala se numara: atmosfera creata in jurul actului sexual, aluziile fizice facute de partener, starile emotionale negative sau asteptarile partenerilor.
- Trezirea sexuala- preludiul– in cazul barbatilor semnalul fizic este erectia, iar la femei lubrifierea si senzatia de